2

Ik houd van de woestijn. En warmte. Vorig jaar januari leek me dan ook een geschikt moment om af te reizen naar Marokko. En zoals dat gaat met liefde op het eerste gezicht: vanaf dag 1 vond ik Marokko onweerstaanbaar.

Marokko was voor mij de grootste reisverrassing die ik tot nog toe kende. Ik wist van te voren heus wel dat ik de woestijn zou omarmen alsof zij mijn beste vriend was, maar dat ik mezelf ook zo zou verliezen in de rest van dit land had ik niet verwacht.

Het is het Atlas gebergte. Met luchten die van strak blauw naar roze en paars kleuren wanneer de zon onder gaat. Het is de vriendelijkheid van de Marokkanen. Zij die als hulptroepen kwamen helpen toen ik zonder benzine ergens in de bergen stond en nog een aantal kilometers te gaan had. De Todra kloof. Waar je doorheen loopt en je zo klein voelt door de immense bergen. De puntige randen die als dolken afsteken tegen de blauwe lucht. Het is de heerlijke keuken. De tajine, couscous en de omelette du Berbers. Het is Fez. Het prettige stadje waaraan ik mijn hart verloor. Waar ik doolde in het labyrinth langs marktjes en met ezeltjes knuffelde. De kleurrijke mozaïeken in de hotels, de gave lampen die overal te koop waren en die ik allemaal wilde hebben. Evenals de prachtige tapijten en mooie sjalen.

Maar dan: de Erg Chebbi woestijn. Ik weet niet wat het is, maar woestijnen en ik doen het goed samen. Die oneindige, onaangeroerde vlaktes zand alsof er nog nooit eerder iemand geweest is. Alsof ik de eerste ben die daar in het zand mag spelen. De doffe dreunen van mijn voeten die de grond raken. De scherpe lijnen van de duinen en de kleine lawines die ik veroorzaak wanneer ik erover heen loop. De ontelbare sterren in de nacht. Maar bovenal: die stilte. Die intense stilte. Ik ervaar die nergens anders zoals daar.

Ik was nog niet eens aan de kust. Maar ook dat schijnt fijn te zijn in Marokko. Waar je kunt surfen en yogaklasjes kunt volgen. Zwemmen in de zoute golven, slenteren door Casablanca.
Ik moet duidelijk terug. En als ik jou was zou ik gaan.

1

3

4

5

6

7

9

10

11

12

14

16

15

17

8