Turkije_Cappadocie_ballonvaart4

Onlangs was ik op reis in het mooie Cappadocië in Turkije. Ver weg van de drukke badplaatsen met grote all-inclusive resorts. Cappadocië is een regio vol sprookjesachtige grotwoningen, schitterende valleien en ondergrondse steden. Ik neem je daarom ook graag mee naar de bezienswaardigheden in het fraaie binnenland van Turkije.

Het ontstaan van Cappadocië

Miljoenen jaren geleden is Cappadocië ontstaan door twee grote vulkaanuitbarstingen. Het ruige landschap van Cappadocië met hoge rotsformaties is een mooi voorbeeld van erosie van vulkanisch tufsteen dat in de 4e eeuw na Chr. door neerslag en wind uiteindelijk is gevormd. Het vereren van afbeeldingen was in deze periode verboden en daarom maakten de Byzantijnen kunst in de vorm van fresco’s op de grotmuren. Later werden er ook grotwoningen uitgehakt en echte ondergrondse steden met kerken en kloosters gecreëerd. Deze steden, die ook veel afbeeldingen van heiligen vertonen, zijn nu grotendeels nog te bezichtigen.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Cappadocië

Cappadocië kent tal van interessante bezienswaardigheden. Het fotogenieke Göreme, met het gelijknamige Open Air Museum, is gelegen middenin het Nationaal Park Cappadocië, dat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Het is dé plek waar je de mooiste grotwoningen kunt bezichtigen en waarin je zelfs kunt overnachten. Göreme is geheel terecht de beste plek om te verblijven tijdens een bezoek aan Cappadocië. De sfeer is er gemoedelijk en in de idyllische straatjes vind je leuke restaurantjes en winkeltjes. Ten noorden van Göreme ligt het dorpje Zelve, waar de mooiste, surrealistische feeënschoorstenen zijn te bewonderen. Ook het dorp Üçhisar staat op vele ansichtkaarten uit Cappadocië. Het is een immense rots vol grotwoningen die ver boven alles uit steekt. Vanwege het mooie, zachte licht is het een aanrader om Üçhisarin de namiddag te bezoeken.

Hoogtepunt van Cappadocië: ballonvaart

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een reis naar Cappadocië is een ballonvaart. Het wordt niet voor niets gezien als één van de mooiste ballonvaarten ter wereld! Je moet er vroeg je bed voor uit (03.30 uur), maar dan heb je ook wat. Rond zonsopgang ga je met talloze andere ballonen de lucht in. Het uitzicht op de uitgehakte dorpjes met de gekleurde ballonnen om je heen en de opkomende zon aan de horizon is adembenemend! Na de landing staat er een heerlijk glas champagne op je te wachten om deze unieke ervaring helemaal compleet te maken.

Hoe kom je in Cappadocië?

Cappadocië ligt in het binnenland van Turkije. Aanvliegen kan het beste op Antalya. Daar vandaan bedraagt de transfer, afhankelijk van hoe vaak je onderweg stopt, tussen de 5 en 6 uur. Een andere mogelijkheid is om met Corendon vanuit Amsterdam, Rotterdam, Brussel of Düsseldorf naar Kayseri te vliegen. Dan ben je iets meer dan een uur onderweg voordat je bij de bezienswaardigheden van Cappadocië bent.

Zelf op luxe reis naar Cappadocië?

Ben je enthousiast geworden over Cappadocië? Maak een luxe rondreis door Turkije of combineer Cappadocië met een luxe strandvakantie in Turkije. Enkele luxe boutique hotels zijn het Museum Hotel en het Kayakapi Premium Caves, beide met ‘grotkamers’. Klik hier voor het aanvragen een reisadvies op maat bij onze luxe reizen-specialist die je alles over Cappadocië kan vertellen.