Dubai_skyline_strand_kamelen

Van de zeven Verenigde Arabische Emiraten zijn Dubai en Abu Dhabi zonder twijfel de bekendste. Beide Emiraten tellen tussen de 3,5 en 4 miljoen inwoners, waarvan maar liefst 90% expat is. Door deze smeltkroes van culturen heerst er zowel in Dubai als Abu Dhabi een ‘wereldse’ sfeer, hetgeen zich ook vertaalt in de mix van uitstekende restaurants.

Waarom naar Dubai of Abu Dhabi?

Met name in de wintermaanden is het in deze Emiraten goed vertoeven met temperaturen tussen de 22 en 30 graden. In de zomer vallen de mussen van de daken en kan het kwik in de woestijn stijgen tot wel 50 graden. De inwoners van de Emiraten hebben gedurende die periode een gebrek aan vitamine D, omdat zij niet naar buiten gaan. In de zee hoef je geen verkoeling te zoeken, want de zeewatertemperatuur loopt op tot boven de 30 graden. Maar geen zorgen, de zwembaden zijn gekoeld. En wilt u aan het zwembad een lekker drankje drinken? In de hotels in Dubai en Abu Dhabi wordt gewoon alcohol geschonken.
Ondanks dat ik inmiddels al vier keer in Dubai en het nabijgelegen Abu Dhabi één keer heb bezocht, gaat het er toch nooit vervelen. Vaak wordt Abu Dhabi gezien als het kleinere zusje van Dubai. Maar daarmee zou je de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten naar mijn mening tekort doen. De stad heeft een verrassende eigen sfeer en nog een aantal bijzondere eigenschappen.

Waarom naar spectaculair Dubai?

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen, maar Dubai was in de jaren ’50 nog een vissersdorp met nauwelijks 5.000 inwoners. Een enorm contrast met de bruisende metropool die het nu is. Het aparte van Dubai is dat het, in tegenstelling tot Abu Dhabi, zelf nauwelijks olievoorraden heeft en dus niet zo rijk is, maar dat de sjeik volledig in de stad heeft geïnvesteerd. Het motto van de Dubai lijkt wel ‘groot, groter, grootst’ en er wordt nog steeds doorgebouwd. Het leuke van Dubai is dat je er zoveel highlights hebt. Het kent meerdere architectonische hoogstandjes, met de Burj Khalifa – met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld – en de Burj Al Arab – het spectaculaire hotel in de vorm van een oud zeilschip – als uitschieters. Tel daar de grootste overdekte skihal ter wereld met een 400 meter lange piste, het grootste shoppingcenter met ruim 1.200 winkels en de twee opgespoten Palm Islands en The World bij op en je kunt je hier prima een aantal dagen vermaken.

Waarom naar relaxed Abu Dhabi?

Abu Dhabi ligt ca. 100 km ten zuiden van ‘man made’ Dubai. Het is, in tegenstelling tot Dubai, gebouwd op een aantal natuurlijke eilanden. In de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten heerst een ontspannen sfeer en je voelt je er niet zo gehaast zoals in Dubai. Het heeft een lange boulevard – Corniche – waarover je kilometerslange wandelingen langs de wolkenkrabbers kunt maken. Je ziet in Abu Dhabi de invloeden van de sjeik goed terug. Zo heeft hij een nieuw, marmeren paleis in de stijl van de Taj Mahal laten bouwen, waarbij alleen het op zichzelf staande entreegebouw al groter is dan het wereldberoemde mausoleum in India. Bovendien heeft de sjeik een eigen wijk in Abu Dhabi waar zijn hele familie woont en ook nog een eigen brug naar een privé-eiland. Mijn persoonlijke favorieten in Abu Dhabi zijn de gigantische, witte Grand Mosque en de parelwitte zandstranden en helderblauwe zee, die zeker niet onderdoen voor die in de Caribbean en op Mauritius!

Zelf een keer op luxe stedentrip of luxe strandvakantie naar Dubai of Abu Dhabi? Of wil je een stopover in één van deze twee metropolen maken op weg naar Azië of Australië? Vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan bij onze Verenigde Arabische Emiraten-specialist!

Deze reisverhalen vind je wellicht ook interessant: