Kroatie_Dubrovnik1

Dubrovnik is de grootste stad van Zuid-Kroatië, maar telt toch slechts 55.000 inwoners. De stad wordt regelmatig de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. En met recht. Als je door het autovrije centrum van Dubrovnik wandelt, dan bekruipt je het gevoel in een openluchtmuseum te zijn beland. Ondanks dat je in Kroatië bent, ademt het geheel een Italiaanse sfeer. Dit is ook niet vreemd gezien de vele invloeden uit de Romeinse en Renaissance-tijd. Het historische centrum van de Dubrovnik staat dan ook niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De schoonheid van deze Kroatische stad viel blijkbaar ook in de smaak bij de makers de makers van de populaire tv-serie Games of Thrones, want deze is hier opgenomen.

Wat is de geschiedenis van Dubrovnik?

Dubrovnik is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Het is knap hoe de stad haar karakter heeft weten te behouden na de vele tegenslagen die het heeft gekend. Dubrovnik ligt namelijk op een geologische breuklijn en is in het verleden meerdere malen door zware aardbevingen getroffen, in 1979 zelfs door één met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Bovendien heeft Dubrovnik in de Joegoslavië-oorlog van begin jaren ’90 ook veel te lijden gehad, met het zwaarste bombardement op 6 december 1991 toen de stad vanaf zee werd aangevallen. Hierna is Dubrovnik weer opgebouwd en is er tegenwoordig van deze negatieve invloeden in het stadsbeeld nauwelijks meer iets terug te zien.

Wat maakt het stadcentrum van Dubrovnik zo authentiek?

Het mooie van Dubrovnik is dat het, ondanks dat het een grote toeristische trekpleister is, een rustige uitstraling heeft. De fraaie, glanzend geplaveide winkelstraat Placa dateert uit de 12e eeuw en doorkruist de stad van oost naar west. Placa en haar knusse zijstraten, die van noord naar zuid lopen, herbergen vele gezellige bars, cafés en restaurants. De gevels zijn nergens voorzien van knipperende neonreclame of schreeuwende uithangborden, waardoor het een eenheid vormt met de rest van de stad.

Hoe kom je in Dubrovnik?

Tegenwoordig kun je gemakkelijk in Dubrovnik komen. Vanaf zowel Amsterdam met KLM als Rotterdam met Transavia vlieg je er in 2,5 uur rechtstreeks naartoe. De luchthaven ligt ongeveer op een half uur rijden vanaf het centrum van Dubrovnik.

Welke luxe boutique hotels zijn in Dubrovnik een aanrader?

Er is genoeg keuze op dit gebied! Zelf heb ik in het More Hotel, dat net buiten het centrum ligt, overnacht. Een prima hotel met een zwembad en vooral een prachtig uitzicht op zee. Dé eyecatcher van dit hotel is de Cave Bar. Deze gezellige grot is ingericht als bar en heeft ook een buitenterras aan zee. Andere mooie hotels zijn het moderne Villa Dubrovnik met een eigen beachclub en Hotel Pucic Palace, dat binnen de oude stadsmuren ligt. De kamers hebben hier geen nummers maar namen van dichters en schilders.

Hoe lang op luxe stedentrip naar Dubrovnik?

Dubrovnik is een leuke stad voor een luxe stedentrip van 2 nachten. Ook kunt je Dubrovnik combineren met een verblijf op de eilanden Hvar en Korcula, een zeilcruise of een luxe fly & drive door Kroatië en/of Montenegro.

Zelf een keer naar Dubrovnik of Kroatië? Neem dan contact op met onze Kroatië-specialist voor een vrijblijvend reisvoorstel!

Deze reisverhalen vind je wellicht ook interessant: