IJsland is een unieke bestemming die al jarenlang op mijn bucketlist stond. Ook al heb ik maar een heel klein deel van het eiland, dat ongeveer drie keer zo groot is als Nederland, gezien, nergens ter wereld heb ik op zo’n kleine oppervlakte zo’n grote natuurlijke variatie gezien. Ik neem je graag mee op een korte ontdekkingstocht over het eiland.

IJsland in vogelvlucht

IJsland is één van populairste toeristische bestemmingen van de laatste jaren. Daarvóór is het eiland altijd redelijk geïsoleerd geweest. IJsland is ontdekt door een Noor, maar is lange tijd in Deense handen geweest. Pas in 1944 is het een onafhankelijke republiek geworden. Waar is IJsland nog meer bekend van? In 1986 kwamen Gorbatsjov en Reagan in Reykjavik bij elkaar om over wapenvermindering te praten. En je herinnert je vast nog wel het debacle van de bank Icesave? Of de uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan in 2010, die het hele vliegverkeer in Noord- en West-Europa een aantal dagen platlegde? Tegenwoordig is IJsland met zijn 375.000 inwoners een bestemming die jaarlijks 2,2 miljoen toeristen trekt.

Waarom op luxe reis naar IJsland?

Je gaat naar IJsland voor het betoverende landschap. Verwacht geen gezellige dorpjes of vele culturele hoogtepunten, maar geniet van de fantastische natuur. De beste manier om IJsland te verkennen, is een rondreis per huurauto. Als je over het eiland rondrijdt, word je elke 5 minuten een ander type landschap voorgeschoteld. Het wegennet en de bewegwijzering zijn uitstekend. Ik adviseer wel om een wat comfortabelere huurauto, bijvoorbeeld een 4WD, te boeken, zodat je ook makkelijk over onverharde wegen kunt rijden. Vergis je ook niet in de afstanden, want die zijn aanzienlijk en de maximumsnelheid op de ‘grote’ wegen bedraagt slechts 90 kilometer per uur.

Wat is er in Reykjavik en omgeving te doen?

Heel eerlijk? Reykjavik, de noordelijkste hoofdstad ter wereld, kun je eigenlijk het beste overslaan. De stad lijkt met zijn ca. 125.000 inwoners meer op een provinciestad met een compact centrum dan op een bruisende metropool. Je kunt er overigens wel erg goed eten. Het aanbod van restaurants is enorm. Het was echter een verademing om de stad te verlaten en IJsland écht te gaan verkennen. Na een kwartier reed ik al door met sneeuw bedekte bergen en 10 minuten later weer door een vlak groen landschap. Maar onderweg zie je ook slapende vulkanen, kokende modderpoelen, kilometerslange kraterrijen, reusachtige gletsjers, indrukwekkende watervallen, steil uit zee oprijzende kliffen en zwarte stranden. In de zomer gaat de zon niet onder en met wat mazzel kun je van eind september tot begin april het Noorderlicht bewonderen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme.

Golden Circle

Thingvellir National ParkGullfoss en Geysir, vormen samen de Golden Circle. Ook al is de Golden Circle inmiddels uitgegroeid tot een drukbezochte toeristische trekpleister, het is en blijft een ‘must see’ als je een luxe rondreis door IJsland maakt. Je rijdt er vanuit Reykjavik eenvoudig naartoe. 

Thingvellir National Park

Dit is niet alleen een landschappelijk hoogstandje, maar is ook historisch gezien van grote waarde. Zo werd hier in het jaar 930 ’s werelds eerste parlement opgericht, het Alþingi, en in 1262 werd in Thingvellir besloten dat IJsland onder de macht van Noorwegen zou komen. Ook werd hier in 1944 IJslands onafhankelijkheid uitgeroepen. Thingvellir is verder de plaats waar de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen langzaam uit elkaar drijven. Tussen deze twee platen kun je in het kraakheldere water van de Silfra-kloof uitstekend duiken of snorkelen. Het kerkje Thingvallakirkja en de waterval Öxarárfoss maken Thingvellir tot een buitengewoon fotogenieke plaats en het park is dan ook niet voor niets opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Gullfoss-waterval

De ‘gouden waterval’ Gullfoss is een indrukwekkende waterval, waarbij het water in twee stappen in een lange kloof valt. Gullfoss maakt onderdeel uit van de rivier Hvítá (‘witte rivier’), die ontstaan is bij het Hvítárvatn-meer bij de Langjökull-gletsjer. Ongeveer 40 kilometer verder stort het water bij de Gullfoss ruim 32 meter naar beneden om vervolgens verder te stromen richting Selfoss, Hier komt het water samen met de Sog-rivier en stroomt het uiteindelijk in de Atlantische Oceaan.

Geysir

Bij Geysir vind je de originele geiser waarvan ook de naam ‘geiser’ is afgeleid. Geysir zelf is op dit moment niet actief, maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 à 10 minuten grote hoeveelheden water de lucht in. Vroeger spoot Geysir zelf regelmatig een straal van 40 tot 60 meter omhoog, maar door kleine aardverschuivingen én omdat veel toeschouwers rommel in de geiser gooiden om hem te activeren, is dit niet langer het geval en ‘slaapt’ Geysir.

Is de Blue Lagoon de moeite waard?

Vaak krijg ik de vraag…”Moeten wij wel naar de Blue Lagoon, want wij horen verhalen dat het er zo massaal is?!”. Mijn antwoord is “ja”. En inderdaad, het is er druk, maar de Blue Lagoon hoort bij de IJsland-ervaring. Het is een relaxte manier om je rondreis door IJsland op de laatste middag af te sluiten. Bovendien is het bad zó groot dat je elkaar niet in de weg zwemt. Het water komt uit diepe gaten, die zich op 2.000 meter in de grond bevinden. Met dit warme bronwater wordt de lagune met maar liefst 9 miljoen liter water gevuld. En als je het water inloopt, heb je al sowieso geen spijt meer van deze ervaring. De temperatuur van het water ligt namelijk rond de 38-39 graden. Grappig detail: veel mensen hun telefoon het water mee in om selfies te maken en er wordt zelfs vanuit het water naar huis gebeld.

Zijn er leuke boutique hotels in IJsland?

Jazeker! De keuze qua accommodaties is vrij beperkt, maar mooie opties zijn bijvoorbeeld Hotel Borg of het 101 Hotel in Reykjavik, Hotel Ranga in Hella (heb ik zelf overnacht), The Retreat at Blue Lagoon en 360° Boutique Hotel & Lodge bij Selfoss.

Zelf een keer naar het prachtige IJsland?
Neem gerust contact op met onze IJsland-expert over geheel verzorgde privé-rondreizen en luxe fly & drives, eventueel gecombineerd met de Verenigde Staten of Canada.

Deze reisverhalen vind je wellicht ook interessant: