China_dame

China, een land dat tot de absolute grootmachten ter wereld behoort. Zowel economisch als qua inwonertal. Ruim 1,4 miljard Chinezen hebben de afgelopen jaren hun leven drastisch zien veranderen. De verstedelijking is niet meer te stoppen: miljoenensteden schieten uit de grond en het platteland vergrijst in een rap tempo. Een traditioneel land dat zich dus snel ontwikkelt. Gelukkig is nog veel bij het oude gebleven en juist de combinatie van moderne ontwikkeling en stokoude tradities maakt dat China één van de meest bijzondere reisbestemmingen is.

Behalve dat het land erg boeiend is vanwege de cultuur en de fraaie natuur, is China ook nog eens heel veilig. En daarmee is het land een perfecte bestemming voor een luxe rondreis. Ondanks dat ik al meerdere keren in Azië was geweest, moest ik de eerste dagen even wennen. Maar uiteindelijk een fascinerend land, waarvan ik veel heb geleerd. Een paar hoogtepunten wil ik vanuit mijn eigen ervaring graag met je delen.


Wat kan ik van Beijing verwachten?

De hoofdstad van China… een immense stad waar het communisme nog ademt. Het Plein van de Hemelse Vrede, de vele tempels en de Verboden Stad zijn de toeristische highlights. Maar ook een bezoek aan het Olympic Park met zijn wereldberoemde ‘vogelnest-stadion’ mag je zeker niet overslaan. Wil je wat meer van het leven van de lokale bevolking zien? Bezoek dan een hutong. Dit is een ommuurde wijk met smalle straatjes waar locals in hechte gemeenschappen leven. Vanuit Beijing kun je ook een dagexcursie naar de Chinese Muur maken. Wat een fantastische ervaring was dat!

Wat zijn de bezienswaardigheden van Xi’An?

De centraal in China gelegen stad Xi’An is een absolute aanrader. Deze voormalige hoofdstad van China staat vooral bekend om haar befaamde Terracottaleger. Maar er is nog veel meer te zien! Boek dan ook zeker 3 nachten in plaats van de ‘gebruikelijke’ 2 nachten in Xi’an. De stad zelf is zeker ook de moeite van een bezoek waard. Op de prachtige stadsmuur die nog volledig in tact is, kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen of fietsen. De Bell Tower en Drum Tower zijn mooie overblijfselen uit de roemrijke geschiedenis van Xi’An. Vergeet de lokale markt niet, al je moet er wel een sterke maag voor hebben. 

Waarom moet ik naar Chengdu?

Jinli Street in de westelijke stad Chengdu is een bijzondere belevenis. Deze straat dateert nog uit de 2000 jaar oude Qin-dynastie. In de loop der jaren heeft het al vele renovaties ondergaan, maar heeft het haar authentieke sfeer weten te bewaren. Met name na zonsondergang komt de kleur- en geurrijke straat tot leven en kun je bij één van de restaurantjes of snackbarretjes lekkernijen uit de Sichuan-keuken proeven. Om je vingers bij af te likken. Maar de belangrijkste attractie van Chengdu is nogal ‘zwart/wit’. In het Chengdu Panda Breeding Research Center zie je namelijk de reuzenpanda’s. Van baby’s tot volwassen exemplaren, hun aaibaarheidsfactor is gigantisch. Deze prachtige dieren laten niet met zich sollen. Met veel vakmanschap eten ze ’s ochtends alleen de beste stokken van hun peperdure bamboe op om vervolgens de rest van de dag slapend door te brengen. Vroeg opstaan als je ze dus in actie wilt zien!

Wat ga ik in het Karstgebergte zien?

Het oostelijke deel van China, waar de meeste toeristen rondreizen, is een sterk verstedelijkt gebied. Maar een bezoek aan het platteland is eveneens een indrukwekkende ervaring. En vlak de Chinese natuur niet uit. Het Karstgebergte in het zuiden is echt betoverend mooi. En de omgeving van Guilin en Yangshuo wordt door velen gezien als één van de mooiste regio’s van het land: kalksteenrotsen, veel groen, rijstvelden en de Li-rivier domineren hier het adembenemende landschap. Na de hectiek van de Chinese steden kom je hier gegarandeerd helemaal tot rust!

Waarom moet ik Shanghai bezoeken?

Als je het mij vraagt, zou Shanghai eigenlijk de hoofdstad van China moeten zijn. Het doet mij denken aan New York met een Chinees sausje er overheen. Wat een contrast met Beijing. De bruisende en mondaine metropool Shanghai is niet voor niets het zakelijk hart van China. Wolkenkrabbers, neonlichten, miljoenen inwoners en toch, midden in deze grootste havenstad van de wereld, loop je onverwacht tegen een traditioneel Chinees theehuis aan. Dat maakt het zo leuk om hier een paar dagen te vertoeven.

Ben je enthousiast geworden en zie je zo’n luxe rondreis naar China ook wel zitten? Neem dan contact op met onze China-expert.

Deze reisverhalen vind je wellicht ook interessant: