Frankrijk_Champagnestreek_wijnvelden

Onbekend maakt onbemind. Bij een luxe stedentrip naar Frankrijk denk je waarschijnlijk niet direct aan Reims en de omliggende Champagnestreek. Maar dat is onterecht, want deze Franse regio heeft voor een lang weekend weg genoeg te bieden. Lekker eten, heerlijke champagne drinken en van de mooie omgeving genieten. Santé!

Waar ligt Reims?

Reims ligt in Noordoost-Frankrijk, in het departement Champagne-Ardenne. De stad is op slechts 420 km vanaf Utrecht prima aan te rijden met je eigen auto. Reis je liever per trein? Dat kan ook! Reims is vanaf Parijs eenvoudig per TGV bereikbaar.

Waarom op luxe stedentrip naar Reims en omgeving?

‘Cathedrale Notre-Dame de Reims’

Het centrum van Reims is compact en heeft als belangrijkste bezienswaardigheid de imposante kathedraal. Om een ‘Notre-Dame’ te kunnen zien, hoef je niet naar Parijs, want de ‘Cathedrale Notre-Dame de Reims’ is minstens net zo mooi. Van buiten uitbundig, van binnen ingetogen. De kathedraal staat dan ook niet voor niets al sinds 1991 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Van half mei tot begin oktober wordt er op zaterdag en zondag om 22.45 uur een lichtshow op de kathedraal geprojecteerd die wordt begeleid door passende muziek. Een prachtig schouwspel dat je zeker niet mag missen!

Champagnehuizen

Net buiten het centrum van Reims liggen de champagnehuizen van een aantal bekende merken, waarvan Pommery zonder twijfel één van beroemdste is. Onder de grond van dit op één na grootste champagnehuis ter wereld vind je 18 kilometer aan champagnekelders, die je na 116 traptreden bereikt. Hier kun je een (Engelstalige) rondleiding volgen. Reserveer wel van een tijdslot, want het zou jammer zijn om dit te missen. Het is namelijk heel interessant om te horen en te zien hoe hier van de Chardonnay-, Pinot Blanc- en Pinot Meunier-druiven ‘het gouden vocht’ wordt gemaakt. Ook kun je de privé-stock van de Prins van Monaco aanschouwen. Hij komt hier af en toe naartoe om zijn champagnevoorraad thuis aan te vullen. Daarnaast zijn er diverse flessen te zien die Pommery als ‘collectors item’ conserveert. Dit zijn voornamelijk exemplaren die tijdens de beide Wereldoorlogen zijn gemaakt. In die periode fungeerden de kelders ook als schuilplek. Uiteraard mag aan het einde van de rondleiding een proeverij niet ontbreken en kun je, afhankelijk van welk toegangsbewijs je heb aangeschaft, één of twee verschillende Pommery-champagnes proberen. En dat is geen straf kan ik je uit ervaring zeggen!

‘Route touristique du Champagne’

De omgeving van Reims wordt gedomineerd door de vele champagnevelden. Hier worden door de diverse champagnehuizen de miljarden druiven verbouwd die jaarlijks nodig zijn om de beste champagnes te maken. Aanrader is om de borden van de Route touristique du Champagne te volgen. Je rijdt dan door het glooiende landschap met ontelbare wijnranken en komt onderweg leuke, pittoreske dorpen tegen. Eén van die dorpen is Epernay, de ‘Champagne-hoofdstad’. Aan de indrukwekkende Avenue de Champagne vind je een groot aantal bekende champagnehuizen, waaronder het grootste champagnemerk ter wereld, Moët & Chandon. Ook al ga je hier geen rondleiding maken, de gebouwen van de buitenkant alleen zijn al het aanzien meer dan waard. De rijkdom spat eraf!

Waar kan ik luxe overnachten in Reims en de Champagnestreek?

In en om Reims zijn diverse luxe accommodaties te vinden. Variërend van een elegant boutique hotel tot een sfeervol kasteelhotel. Een aantal hiervan heeft ook op gastronomisch gebied veel te bieden, zoals een Michelinsterren restaurant en een uitgebreide wijnkelder. Hôtel de la Paix, L’Assiette Champenoise, Hotel Azur, Les Crayères en Château de Fère zijn uitstekende keuzes.

Is je interesse gewekt?
Vraag onze Frankrijk-expert om advies over hoe mooi en bijzonder Reims en de Champagnestreek zijn.

Deze reisverhalen vind je wellicht ook interessant: